Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kossuth Lajos Gimnázium, Szakképző Iskola Szepsi Laczkó Máté Szakképző Tagiskolája [3980 Sátoraljaújhely, Kossuth u. 26] | Nyomtatás |

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kossuth Lajos Gimnázium,Szakképzőiskola Szepsi Laczkó Máté Szakképző Tagiskolája

3980 Sátoraljaújhely, Kossuth u. 26.

 

Tokaj-Hegyalja, a szőlő és a bor története évszázadok óta összeforrott, és a vincellérség népszerű foglalkozás volt a vidéken. Az első vincellérképző iskolák kialakításakor nem hagyhatták figyelmen kívül a hegyaljai szőlőültetvényeket. Ennek köszönhetően alapították 1872-ben Tarcal mezővárosában a Vegykísérleti Állomás és Pincemesterképző Intézetet, amiből egy év alatt alakult ki a Tarcali Magyar Királyi Vincellérképezde, ami mai iskolánk jogelődjének számít, amely később  a Magyar Királyi Szőlészeti és Borászati Szakiskola nevet kapta. 1945 után Állami Kertész- és Szőlőképző Iskola néven folytatta a működését az iskola. Még szintén Tarcalon alakították át 1949-től Mezőgazdasági Gimnáziummá, majd egy évvel később Mezőgazdasági Technikummá a régi képezdét.

Az átalakítás nem okozott állandóságot a középiskola életében, hiszen 1953-ban Tarcalról Sátoraljaújhelyre a Szent Imre Kollégiumba költöztették a szőlészeti szakemberképzést. A képzési profil a szőlő- és gyümölcstermesztőre változott ebben az időszakban. Újabb váltás következett be az iskola arculatában 1967-től azzal, hogy beindították az intézményben a mezőgazdasági képzést, ami a mai napig az iskola egyik alapjává vált.

A Sátoraljaújhelyben működő II. Rákóczi Ferenc Élelmiszeripari Szakmunkásképző Iskolával, 1971-ben vonták össze a mezőgazdasági iskolát. Az összevonás után új szakokkal bővült a képzés, az előbb említettek mellett a tejtermék- és sörgyártók, húsipari, valamint sütőipari képzéseket indítottak el. Az iskola nevét Mezőgazdasági Szakközép- és Szakmunkásképző Iskolává változtatták.

1976-tól beindul a szakmunkások szakközépiskolája levelező tagozat, ahol a szakmunkásképzőt végzett tanulóknak 3 év alatt volt lehetőségük érettségi bizonyítványt szerezni. 1978-tól bővült a képzés zöldségtermesztő szakkal, majd 1981-ben beindították a szakközépiskolai gépészképzést.

Az intézmény fennállásának 125. évfordulóján ünnepi keretek között Szepsi Laczkó Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskolára változtatta nevét az iskola, amelyet néhány évvel később a kollégium szóval egészítettek ki.

Jelenlegi képzéseink: szakközépiskolai osztályokban mezőgazdasági, vagy élelmiszeripari szakmacsoport; érettségi megszerzését követő technikus képzéseink: élelmiszeranalitikus-technikus, mezőgazdasági gépésztechnikus, környezetvédelmi technikus.

Szakképzési évfolyamok elvégzését követően az alábbi szakképzések: 8 osztályra épülő képzések: pék, zöldség-, gyümölcstermesztő, húsipari termékgyártó, hegesztő. 10 osztályra épülő képzéseink: dísznövénykertész, borász, pék-cukrász.

 


 

 

Betűméret változtatása

A projekt és a honlap fejlesztése az Európai Unió társfinanszírozásával, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében valósult meg.
Valid XHTML & CSS | Template Design Corvus Telecom Kft. | Copyright © 2009 by ZTISZK